Salonul de Artă

Un rapsod al plaiului – Igor Vieru – 100 de ani de la naștere

Un omagiu lui Igor Vieru la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Igor Vieru – pictorul, care a transpus pe pânză dragostea sa față de pământul strămoșilor săi, față de rădăcinile neamului, a știut să transmită valoarea spirituală a românilor printr-un fel al său, personal și cu multă pasiune.

Igor Vieru – artistul care a știut cum să transmită copiilor, generațiilor tinere, dragostea sa față de plaiul și neamul românesc. Prin toate cărțile ilustrate cu atâta dragoste și pasiune, folosind coloristica și elementele naționale, a scos în evidență și a valorificat caracterul blajin, muncitor, dar și verticalitatea neamului.

Igor Vieru – omul simplu de la țară, cu o personalitate complexă și completă, care a iubit viața, a păstrat în el flacăra țăranului simplu, dar inteligent și a știut să adune în jurul său suflete curate, cărora să le împartă această lumină lăuntrică, pentru dăinuire.

#BNRM a adus un omagiu maestrului Igor Vieru în cadrul Salonului de Artă. În sala de lectură a secției Colecția de Arte și Hărți a fost organizată o Masă rotundă la care au depănat amintiri prietenii Vasile Malanețchi, Vlad Zbârciog, Leonora Sîdnic, colegul de breaslă Alexei Colîbneac. Dmitrii Șibaev, pictor, lector universitar, a venit cu un studiu în desenul lui Igor Vieru. Scriitorul Vladimir Beșleagă a venit cu o amintire, pe care a pus-o nu doar pe hîrtie (cartea Trei zile cu Igor Vieru), dar și pe suport auditiv, și oaspeții evenimentului au avut posibilitatea să audă vocea marelui artist Igor Vieru.

Pentru elevii de la LAAP „Igor Vieru” evenimentul a fost o lecție și de istorie a neamului, și de artă plastică, dar și o lecție de viață, despre cum să nu-ți schimbi firea și să-ți păstrezi identitatea.

Dar ceea ce a făcut cu adevărat deosebit acest eveniment, este expoziția de 18 tablouri și circa 60 de schițe ale tablourilor, portretelor și a ilustrațiilor de carte de diferite dimensiuni, expuse în premieră. Printre ele sunt expuse câteva schițe pentru Exlibris-ul personal al maestrului. Aceste bijuterii sunt din colecțiile personale ale familiei și rudelor, fac parte din tezaurul moștenitorilor.

Această expoziție rămâne deschisă publicului până la 10 ianuarie 2024, conform programului de activitate a secției.

La sfârșitul evenimentului doamna Emilia Vieru, cea care poartă flacăra nemuririi familiei Vieru, a împărțit câte o mică surpriză din traista moșului Vieru – câte o punguță cu miez de nucă, din nucarii de la Cernoleuca. Așa împărțea nucile maestrul Igor Vieru.

Sursa foto: Marketing și Comunicare Socioculturală

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe