Salonul de Artă

Expoziție de colaje UNORA LE PLACE POEZIA de Wislawa Szymborska

Bibloteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul Polonez din București a organizat Salonul de Artă cu genericul Unora le place poezia în cadrul căruia a fost vernisată o expoziție de colaje a elevilor din clasa a VIII-a a Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din #Chișinău, ghidați de profesorii și artiștii plastici Anatolie Gherasimov și Iana Proka, dar și a elevilor de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” din #București.

#Premiul_Nobel pentru opera poetică în anul 1997, acordat de Academia Suediei a plasat-o pe Szymborska în rândul autorilor de marcă. Wisława Szymborska a fost îndrăgostită de viață și de cuvinte, iar din această iubire a ieșit o poezie profundă, care dezvăluie atât luminile, cât și umbrele sufletului. Însă Wisława s-a mai evidențiat prin ceva deosebit: îi plăcea să se joace cu cuvintele, fie că le selecta și le transforma în poeme, fie că își transpunea gândurile, cu umor și seriozitate, în imagini. Decupa din ziare și reviste imaginile care îi atrăgeau atenția prin ceva anume, le colecționa, apoi, la anumite ocazii, sărbători, le ordona, le aranja în așa fel, încât să transmită emoția cuvenită. Prietenii ei erau răsfățați la sărbători sau onomastică cu colaje personalizate. Inspirați de seria de colaje pe care Wisława le-a realizat de-a lungul vieții, imagini pline de haz și de sensuri adânci, Insitutul Polonez din București, în persoana Katarzyna Zalaszewska, împreună cu artista plastică Ana Golub, au organizat un șir de ateliere practice, de redare a emoțiilor în baza poeziilor autoarei poloneze.

În toamna anului 2023 tinerii artiști plastici din clasa VIII-a de la LAAP „Igor Vieru”, sub supravegherea profesorilor Anatolie Gherasimov și Iana Proka au participat la un atelier practic de aplicare a colajului în exprimarea emoțiilor în baza poeziei UNORA LE PLACE POEZIA de Wislawa Szymborska. Tot în anul 2023 – la 100 de ani de la nașterea poetei poloneze, elevii din România au participat la ateliere similare. Dar elevii de la Chișinău nu s-au limitat doar la o poezie. Împreună cu dascălii lor, Anatolie Gherasimov și Iana Proka, au cercetat în profunzime opera autoarei poloneze, fiind fascinați de joaca de cuvinte și emoțiile pe care le transmit aceste jocuri. Fiecare din elevi au avut posibilitatea să-și aleagă o poezie sau poem și să transmită viziunea sa în tehnica colajului, acea tehnică care cu atâta pasiune Wisława o folosea pentru a-și bucura prietenii la sărbători, pentru a face lumea un pic mai bună, colorată și, nu în ultimul rând, pentru a transmite emoțiile sale. Rezultatul acestor ateliere a și fost expus în cadrul Salonului de Artă. Fiecare lucrare transmite o avalanșă de emoții. Având la bază poate aceeași poezie, lucrările prezintă caractere, atitudini, emoții diferite.

Activitatea din cadrul Salonului este una de totalizare a proiectului „2023 – Anul Szymborska”. Institutul Polonez din București a fost reprezentat de Directorul adjunct Wojciech Mrozowski și Katarzyna Zalaszewska, coordonatoarea proiectului „2023 – Anul Szymborska”.

Expoziția conține circa 40 de lucrări în tehnica colajului în artele vizuale, care este un nou mod de exprimare a viziunii tinerilor artiști din Chișinău și București asupra poeziilor autoarei poloneze Wislawa Szymborska și va fi deschisă pentru public până la data de 5 martie, conform programului de activitate a secției.

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe