ART Creativ – Creativitate prin artă, serviciu de bibliotecă

Serviciul de bibliotecă #ARTCreativ – Creativitate prin artă are scopul de a dezvolta aptitudini și competențe personale și estetice prin actul de creație. Unul din obiectivele serviciului este de a conştientiza importanţa actului de creaţie şi de a familiariza utilizatorii/ participanții cu diverse forme de artă. Pentru atelierul din 18 aprilie curent ne-am propus să familiarizăm elevii de la LT „Ștefan Vodă” din or. Vadul lui Vodă cu arta încondeierii ouălor de Paști.

Învierea Domnului sau Paștele reprezintă evenimentul cel mai important din istoria creștinismului și necesită o pregătire specială atât materială, cât și spirituală. Oul pascal se află în epicentrul riturilor tradițiilor străvechi, perceput ca simbolul universal al vieții.

Încondeiatul ouălor ocupă un loc deosebit în arta populară. Acordul deplin al artei ouălor încondeiate cu celelalte manifestări ale artei populare, în ceea ce priveşte conţinutul tematic al motivelor, regulile de compoziţie şi coloritul, denotă o legătură caracteristică a tradițiilor populare din spațiului basarabean. Bogăţia de motive, cu un conţinut în care se reflectă din plin lumea şi mediul înconjurător, cu numeroase elemente din viaţa de toate zilele, asigură acestui gen de artă un autentic caracter popular şi totodată realist.

Încondeiatul ouălor pascale este o artă promovată de femei care, cu răbdare și conștientizare, „de mii de ani la rând imprimă pe suprafața imaculată a cojii de ou motive de mare profunzime semantică”, ne relatează Varvara Buzilă (2018).

În tradiția populară, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce protejaza animalele din gospodărie. „Perioada vopsirii în culoare roșie și încondeierii ouălor Pascale este destul de mare: începe cu Săptămâna Mare de dinaintea Paștelui și se încheie cu Înălțarea, în cele mai mai multe localități ale Republicii Moldova, iar în mai puține – cu Împrăștierea Rusaliilor, adică a 59-a zi de după Paști”, spune Varvara Buzilă (2018).

Despre tehnici, semnificația simbolurilor, cromatica culorilor foflosite la încondeierea ouălor de Paști, descoperiți în expoziția „Simboluri Pascale în arta basarabeană”, care va fi deschisă pentru public până la 16 mai.

Despre pregătirile pentru încondeierea ouălor cu ceară de albine cu chișița, despre pregătirea spirituală, alegerea motivelor și simbolurilor, dar și însemnătatea fiecărui simbol, pentru elevii de la Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din orașul Vadul lui Vodă a îndrumat și ghidat Olesea Enachi, artist plastic, meșter popular. Alegerea motivelor și simbolurilor pentru încondeierea ouălor este tot atît de importantă pentru femeia basarabeană ca și cusutul Iei tradiționale.

La finele atelierului elevele din Vadul lui Vodă au provocat-o pe meșterița și artista plastică Olesea Enachi la un atelier de cusut Ia tradițională. Fiți cu ochii pe noi, dacă doriți să participați la atelierele noastre.

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe