Salonul de Artă

50 de ani alături de revistele pentru copii și tineret ALUNELUL și NOI – Alexei Colîbneac – expoziție personală aniversară

La data de 5 decembrie 2023 în cadrul Salonului de Artă în spațiul expozițional al secției Colecția de Arte și Hărți, #BNRM, a avut loc vernisajul expoziției personale aniversare de gravură și ilustrații al artistului plastic, academicianului, pictorului și graficianului Alexei Colîbneac.

Alexei Colîbneac s-a născut la 25 decembrie 1943 în satul Drepcăuți, județul Hotin (azi raionul Briceni). A terminat Școala Medie incompletă din Lipcani, după care se înscrie la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (în prezent Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”) din Chișinău. Pe perioada studiilor Alexei Colîbneac debutează cu unele caricaturi la revista „Chipăruș”. După studiile din Chișinău este înmatriculat la Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură „I. Repin” din Leningrad, secția Grafică, la profesorul și academicianul A. Pahomov. Aici, pe perioada studiilor (1970), se lansează cu o expoziție personală.

Începând cu anul 1971 Alexei Colîbneac este Membru al  Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și profesor la Liceul-internat Republican de Artă Plastică „I.Vieru” din Chișinău. Deține un șir de funcții în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici și a Ministerului Culturii RSSM. Din 1985 este Profesor la Facultatea de Artă Plastică a Institutului de Stat al Artelor (azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) din Chișinău. Deține funcția de Decan al Facultății de Arte Plastice al AMTAP (1990-1998). Din 1993 domnul Colîbneac deține titlul de Conferențiar universitar.  

Din 1991 Alexei Colîbneac deține titlul de Maestru al Artelor. A fost menționat cu Premiul Republican „Boris Glavan” (1977), Premiul Concursului Internațional „Arta cărții” (1981), Premiul III „Saloanele Moldovei” (Bacău-Chișinău, 1993), Premiul II Concursul „Bacovia” (Bacău, România, 1994), Premiul Special „Saloanele Moldovei” (Bacău-Chișinău, 1996), Laureat al Concursului Internațional de Carte (Barselona, 1997) etc. În anul 1994 devine Membru al Asociației Internaționale a Artelor Plastice UNESCO, Paris. Pentru ilustrațiile la cartea „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, Alexei Colîbneac în 2006 a fost decorat cu Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen” în cadrul Congresului Internațional al Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY, or. Basel, Elveția), ediția XXX.

Pentru munca sa, maestrul Colîbneac este decorat și cu Medalia „Virtutea Muncii” (1986). Participă la numeroase expoziții de grup în țară și peste hotare, la un șir de simpozioane. Biblioteca Națională a Republicii Moldava în anul 2008 a elaborat o biobibliografie în cadrul Colecției „Moldavica” seria „Plasticienii Moldovei”.

La eveniment au participat atât prietenii de breaslă ai maestrului Colîbneac, cât și prietenii de copilărie, familia și rudele. Au venit să se bucure de prilejul de a comunica cu profesorul drag câteva promoții de pictori, graficieni, ilustratori de carte.

În spațiul expozițional al secției Colecția de Arte și Hărți sunt expuse 33 de lucrări ale maestrului Alexei Colîbneac, dintre care 15 sunt ilustrații ale copertelor revistelor ALUNELUL și NOI, dar și a unor opere ale scriitorilor și poeților din literatura română și universală, elaborate în diferiți ani de activitate. 18 lucrări sunt părți componente ale linogravurei CĂDEREA ÎN PĂCAT, o lucrare unicală în felul ei, concepută în anul 1970 la St.- Petersburg, ca „o încercare de a comenta în limbaj plastic noțiunea de „cădere în păcat” și, drept consecință a acestei „căderi”, complexul vinovăției ce afectează, în mod frecvent, una din tainele lumii și anume taina zămislirii vieții” (A. Colîbneac, 2003). Expoziția va fi deschisă pentru public până la data de 20.01.24, conform programului de activitate a secției.

Secția Colecția de Arte și Hărți, din cadrul #BNRM a venit cu o expoziție de publicații cu genericul Privirea lumii cu văzul lăuntric – Alexei Colîbneac – 80 de ani de la naștere, ce reflectă domeniile de activitate atât didactică, cât și creativă/ artistică ale pictorului, graficianului, artistului plastic Alexei Colîbneac, care a ajuns la o aniversare solidă – 80 de ani de la naștere. Expoziția cuprinde circa 100 ex. de documente (monografii, enciclopedii, albume, reproduceri, pliante, cataloage ale expozițiilor, ediții periodice, culegeri de articole). Un compartiment aparte a expoziției, din colecția personală, constituie filatelia realizată de maestrul Colîbneac în diferiți ani de activitate și reprezintă diferite domenii – literatura artistică română și universală, folclorul, flora, fauna din Republica Moldova.

 Expoziția va fi deschisă din 20.11.23 – 10.01.24, conform programului de activitate al secției.

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe